‘Piloten Ethiopian Airlines volgden noodprocedures’

‘Piloten Ethiopian Airlines volgden noodprocedures’
https://images.nrc.nl/dVrBKQR3HOvP_x418lO2LGH8LIs=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/faa-boeing24441670-1.jpg

De piloten van de neergestorte Boeing 737 MAX slaagden er niet in het dalende toestel te laten klimmen, ondanks dat ze aanvankelijk door Boeing voorgeschreven noodprocedures volgden. Dat schrijft The Wall Street Journal woensdag op basis van betrokkenen bij het Ethiopische onderzoek naar de vluchtramp.

Boeing stuurde na de crash van een andere Boeing 737 Max in oktober vorig jaar nieuwe instructies naar piloten. Die verduidelijkten hoe het automatische besturingssysteem, dat het vliegtuig stabiel moet houden, uit te schakelen is. Door dit MCAS-systeem uit te schakelen konden piloten een dalend toestel weer onder controle krijgen.

De piloten van de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines, dat in maart neerstortte, probeerden uit alle macht de neus van het toestel omhoog te krijgen om zo het neerstortende vliegtuig weer hoogte te laten winnen, schrijft The Wall Street Journal. Daartoe zetten ze het MCAS-systeem uit, in de hoop meer controle over het vliegtuig te krijgen. Toen het toestel nog steeds niet aan hoogte won, probeerden ze op andere manieren de 737 MAX te laten klimmen.


Lees ook: Boeing is plots in het defensief beland

‘MCAS tot vier keer opnieuw ingeschakeld’

Daarbij werd het MCAS-systeem tot vier keer ingeschakeld, schrijft persbureau Reuters op basis van twee bronnen rond het onderzoek. Als het MCAS-systeem eenmaal uitgeschakeld is, moet het volgens vlieginstructies de rest van de vlucht uitblijven. Het is niet duidelijk of de piloten het systeem zelf inschakelden. De mogelijkheid dat het zichzelf activeerde, wordt niet uitgesloten zeggen bronnen rond het onderzoek tegen het persbureau.

Bij de crash van de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines nabij de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba kwamen begin maart alle 157 inzittenden om het leven. Het was de tweede crash 737 MAX in een half jaar tijd. Ook bij de crash van een 737 Max van Lion Air, richt het onderzoek zich op het MCAS-systeem.

Het is nog niet zeker of de problemen met het besturingssysteem de vliegtuigrampen veroorzaakten. Boeing roept op om niet te speculeren en de publicatie van het rapport, dat donderdag verwacht wordt af te wachten. Ook luchtvaartexperts zeggen dat geen voorbarige conclusies getrokken moeten worden, schrijft Reuters.

Vliegtuigfabrikant Boeing werkt momenteel aan een software-update voor het MCAS-systeem. Die update werd maandag uitgesteld. Volgens de Amerikaanse luchtvaartinspectie FAA moet Boeing “aanvullend werk” verrichten. De update wordt “de komende weken” verwacht.

Source link