Poetin over Mueller-rapport: berg heeft een muis gebaard

Poetin over Mueller-rapport: berg heeft een muis gebaard
https://images.nrc.nl/UmFfWz9nHGB1h4Lk1o_R1m9CEaA=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2019/04/russia-arctic-forum24670407.jpg

Poetin over Mueller-rapport: berg heeft een muis gebaard

President Poetin heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op de tot nu toe geopenbaarde conclusies van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. “Een berg heeft een muis gebaard”, zei het Russisch staatshoofd volgens persbureau AP.

“Het was van het begin af aan voor ons duidelijk dat het op deze manier zou eindigen”, zei de Russische president. Met de metafoor van de muis en de berg bedoelt hij dat iets veel groter is gemaakt dan het eigenlijk zou zijn, uit een fabel van de Romeinse fabeldichter Phaedrus. Het Kremlin doet de aantijgingen van inmenging in de verkiezingen al langer af als een anti-Russische campagne.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr schreef in een samenvatting van het rapport ruim twee weken geleden dat er geen bewijs is voor samenspanning tussen het Kremlin en het campagneteam van president Trump. Over de vraag of het Amerikaans staatshoofd de rechtsgang heeft belemmerd, kon hij geen conclusie trekken.


Lees ook: Trump slaat terug: ‘Ziek, ziek, ziek’

Overigens is volgens Mueller wel duidelijk dat Moskou de Amerikaanse verkiezingen probeerde te sturen in het voordeel van Trump. Daarvoor werden meerdere Russen al aangeklaagd. Volgens Poetin is het duidelijk dat Democraten het debat rondom een Russisch complot hebben aangevuurd omdat ze hun verlies van de verkiezingen in 2016 niet konden accepteren.

Barr zei dinsdag dat een geredigeerde versie van het totale rapport “binnen een week” gedeeld wordt met het Amerikaanse Congres. Democraten uitten felle kritiek op de beslissing van de minister om het onderzoek zolang achter te houden, en om eerst alleen een eigen interpretatie van het document in het voordeel van de president naar buiten te brengen.

Source link