‘President Soedan treedt onder druk van leger af, massaprotest in Khartoem’ | NU

‘President Soedan treedt onder druk van leger af, massaprotest in Khartoem’ | NU

President Omar al-Bashir zou donderdagochtend zijn afgetreden als president van Soedan. Volgens overheidsbronnen zou er een staatsgreep gepleegd zijn door het leger. Diverse regeringsfunctionarissen zouden door het leger zijn gearresteerd, waaronder de minister van Defensie.

Het vertrek van al-Bashir zou het einde betekenen van een leiderschap van dertig jaar. De bevolking van het Afrikaanse land gaat al wekenlang de straat op om te protesteren tegen de regering. Ze eisen het aftreden van president al-Bashir omdat het economisch slecht gaat met het Soedan. Het land heeft kampt met hoge inflatie en voedseltekorten.

Op de staatstelevisie was donderdagochtend patriottische muziek te horen, waarmee oudere Soedanezen werden herinnerd aan eerdere militaire coups die in het land plaatsvonden.

Volgens lokale media en journalisten zijn de radio en televisiezenders overgenomen door het leger, is het presidentiële paleis in de hoofdstad Khartoum omsingeld en zou het vliegveld in de stad zijn gesloten.

Dodelijke slachtoffers bij harde confrontaties tijdens protesten

Eerder deze week kwamen er elf mensen om bij confrontaties met veiligheidsdiensten van de regering. Ook werden er duizenden mensen gearresteerd en vielen er tientallen gewonden.

In februari riep al-Bashir de noodtoestand uit vanwege de protesten. Als een gevolg daarvan mogen de veiligheids- en inlichtingendiensten hard optreden tegen de betogers.

Source link