ProRail staakt omstreden campagne over spoorlopers | NU

ProRail staakt omstreden campagne over spoorlopers | NU

ProRail staakt omstreden over spoorlopers ProRail staakt haar omstreden veiligheidscampagne Victim Fashion – Created by Accident. De spoorbeheerder kreeg veel kritiek op de foto’s van kapotte kledingstukken van slachtoffers van spoorongelukken.

Onder meer de NS, vakbond FNV Spoor en nabestaanden van slachtoffers waren ontstemd over de campagne.

“Het ontketende een nationale en internationale discussie”, laat ProRail in een verklaring weten. “De belangrijke boodschap richting jongeren, om op te passen bij het spoor, is aangekomen.”

De spoorbeheerder stelt in een verklaring zich bewust te zijn geweest van de heftigheid van de campagne. “Het aantal dodelijke ongelukken op en rond het spoor door onoplettendheid stijgt. Daarom willen wij jongeren wakker schudden”, stelt ProRail.

‘We zijn niet voorbij gegaan aan gevoelens van nabestaanden’

“Hiervoor hebben wij gekozen voor een impactvolle en realistische benadering om door te dringen tot de leefwereld van deze lastig te bereiken doelgroep. Bedoeld om ze te raken en levens te redden.”

Het bedrijf beklemtoont “niet voorbij gegaan te zijn aan de gevoelens van nabestaanden, machinisten en conducteurs. Dankzij de discussies leeft het onderwerp misschien wel meer dan ooit.”

Veel vertragingen worden veroorzaakt door spoorlopers

ProRail registreerde in 2018 van januari tot en met juni 1.582 incidenten waarbij spoorlopers betrokken waren. Dit waren er in 2017 in dezelfde periode nog 1.724.

Volgens de organisatie wordt 30 procent van alle vertragingen in het treinverkeer veroorzaakt door mensen die zonder toestemming op of langs het spoor lopen.

Eerder reageerde de spoorbeheerder ook furieus toen spoorlopen in het populaire programma Boer zoekt vrouw werd gepromoot.

Source link