‘Rapport Mueller zeer schadelijk voor Trump’ | NU

‘Rapport Mueller zeer schadelijk voor Trump’ | NU

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft veel voor president Donald Trump schadelijke bevindingen uit het eindrapport van Robert Mueller weggelaten in zijn samenvatting. Dat zeggen enkele leden van de onderzoekscommissie tegen de New York Times.

“De inhoud van het rapport is schadelijker voor de president dan Barr in zijn samenvatting schrijft”, zo zeggen de niet bij naam genoemde leden tegen de krant.

Volgens de leden heeft Barr “verzaakt om een adequate samenvatting van het rapport te geven”. Barr kwam vorige week met een samenvatting van vier pagina’s van het rapport dat naar schatting ongeveer 400 pagina’s bevat.

De Democraten hadden Barr verzocht voor 2 april het hele rapport openbaar te maken. Hij zal voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden getuigen over het rapport, maar wil slechts een geredigeerde versie van het rapport vrijgeven.

Commissie wil belastingpapieren Trump

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft bij de Amerikaanse fiscus de aangiften van president Donald Trump van de afgelopen zes jaar opgevraagd.

Richard Neal, de Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee, heeft gevraagd om zowel de persoonlijke als de zakelijke aangiften van de president. De commissie is belast met de Amerikaanse belastingwetgeving.

Neal is het enige lid van het Huis van Afgevaardigden dat wettelijk bevoegd is om Trumps aangiften op te vragen. Hij doet dit nadat een onbekend aantal Democratische parlementsleden en pressiegroepen hierop hadden aangedrongen.

Trump beloofde in 2016 bij de campagne voor de presidentsverkiezingen dat hij, net als zijn voorgangers, zijn belastingaangifte openbaar zou maken, maar heeft dat tot nu toe niet gedaan.

De Republikeinen zijn tegen het verzoek van de commissie. Naar verwachting stappen de partijgenoten van Trump naar de rechter om te voorkomen dat de aangiften vrij worden gegeven.

Source link