Rode Kruis vermoedt dat door IS ontvoerde verpleegkundige nog leeft | NU

De 62-jarige Louisa Akavi, een Nieuw-Zeelandse verpleegkundige van het Rode Kruis die in oktober 2013 werd ontvoerd door Islamitische Staat (IS), is mogelijk nog in leven. Daarom heeft het Rode Kruis zondag haar identiteit bekendgemaakt.

Op die manier hoopt de hulporganisatie dat mensen haar herkennen. Daarnaast gaan andere medewerkers van het Rode Kruis al maanden bij alle Koerdische vluchtelingenkampen langs met een foto van de vrouw. Dat schrijft The New York Times.

Akavi werkte als zuster en vroedvrouw voor de hulporganisatie in de Syrische stad Idlib toen ze eind 2013 werd ontvoerd. De 62-jarige verpleegkundige is de laatste overgebleven westerse gijzelaar van IS, van wie niet bekend is of ze nog leeft. De meeste gijzelaars zijn vrijgelaten na het betalen van losgeld. Van de rest heeft IS een video van de executie gemaakt.

Het Rode Kruis heeft besloten nu pas informatie over Akavi naar buiten te brengen, omdat ze haar eerder zo min mogelijk in gevaar wilden brengen. “Elke beslissing die we hebben genomen, was gericht op het vrij krijgen van de gijzelaars”, zegt algemeen directeur van het Rode Kruis Yves Daccord tegen de Amerikaanse krant.

“Nu IS bijna al hun territorium kwijt is, leek het ons het juiste moment om meer bekend te maken”, stelt het Rode Kruis.

twitter" class="component_container twitter" data-sac-marker="block.twitter" data-component="twitter_block" data-context="{"tweet": {"username": "ICRC", "media": [], "created_at": "2019-04-14T21:56:38", "avatar": "https://pbs.twimg.com/profile_images/1054021994012917761/W25981T6_normal.jpg", "text": "We received information in December that Louisa was still alive. Sadly we never learned more about Alaa and Nabil.nnLouisa, a dedicated nurse from New Zealand, joined the Red Cross over 30 years ago. Alaa and Nabil, loving fathers, were drivers vital to our aid delivery in Syria."}, "link": {"url": "https://twitter.com/ICRC/status/1117547236702003200", "external": true}}">

Akavi gezien in ziekenhuis

Volgens het Rode Kruis en de regering van Nieuw-Zeeland zou Akavi in december nog gezien zijn in een ziekenhuis in de Syrische gemeente Sousa, toen nog onder IS-heerschappij. Ze zou in 2017 ook zijn gezien in Raqqa, de voormalige ‘hoofdstad’ van het kalifaat.

Getuigen hebben verklaard dat ze voor IS in ziekenhuizen werkte en dat ze niet meer in een gevangenis zat.

Twee andere Rode Kruis-medewerkers zijn ook nog vermist. Van Nabil Bakdounes en Alaa Rajab ontbreekt nog ieder spoor.


Drie Rode Kruis-medewerkers die worden vermist in Syrië. Van links naar rechts: Alaa Rajab, Louisa Akavi Nabil Bakdoune. (foto: AFP)

Source link

nuno-show.nl