Rode Kruis zoekt door IS ontvoerde hulpverlener en chauffeurs
https://images.nrc.nl/pr-HvyF5xCsFOYtU9yCpXIp1wqw=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/gn4-24779700-43710090img-gn4-24779700-43710090-1.jpg

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis zoekt naar drie werknemers die meer dan vijf jaar geleden werden ontvoerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het gaat om de Nieuw-Zeelandse verpleegkundige Louisa Akavi en de twee Syrische chauffeurs Alaa Rajab en Nabil Bakdoun. De hulporganisatie publiceerde zondag een oproep om meer informatie te verkrijgen over de drie. Ook verzocht de hulporganisatie om „onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating” in het geval dat de gijzelaars nog steeds worden vastgehouden.

Met de oproep beëindigt het Rode Kruis een jarenlange stilte over de zaak. De hulporganisatie, maar ook de regering van Nieuw-Zeeland, hielden zich stil over de ontvoering uit angst dat het prijsgeven van de identiteit of nationaliteit van de gijzelaars hen in gevaar zou kunnen brengen. Nu het kalifaat van IS is ingestort, acht het Rode Kruis het veilig de mediastilte te verbreken in de hoop meer informatie te vinden over de drie werknemers.


Lees ook deze reportage uit Noord-Syrië: Een huiskamerrechtbank voor IS’ers

Akavi in leven

Akavi, Rajab en Bakdoune werden in oktober 2013 gezamenlijk ontvoerd toen zij medische middelen wilden afleveren in Idlib in het noordwesten van Syrië. Vier anderen die gelijktijdig werden ontvoerd, kwamen een dag later vrij. Volgens het Rode Kruis was Akavi in eind 2018 nog in leven. Over de twee chauffeurs heeft de hulporganisatie niets meer gehoord sinds de ontvoering.

Akavi is een van de laatsten van zeker 23 westerse gijzelaars van IS van wie gedacht wordt dat ze nog in leven is. Een ander bekend geval is John Cantlie, een fotograaf die meer dan zes jaar geleden door IS werd ontvoerd. De Britse staatssecretaris Ben Wallace van Veiligheid zei in februari dat hij vermoedt dat Cantlie nog leeft.

Het kalifaat dat IS in 2014 in Irak en Syrië uitriep kwam vorige maand ten einde. De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) veroverden toen de Syrische grensstad Baghouz, de laatste enclave die in handen was van IS.

Source link

nuno-show.nl