Rusland laat ‘Willy’ officieel vrij

Rusland laat ‘Willy’ officieel vrij
[og_img]

MOSKOU – De bijna honderd walvisachtigen die in Rusland worden vastgehouden in de beruchte ‘walvisgevangenis’ komen vrij. De Russische autoriteiten zetten de deuren van het verblijf in Nachodka open, zodat de bijna honderd orka’s en witte dolfijnen (beloega’s) op korte termijn weer vrij zijn. De beslissing om de zoogdieren, die werden doorverkocht aan aquaria en Chinese verkopers, vrij te laten kwam na ophef bij onder anderen verschillende Amerikaanse sterren.

Gouverneur Oleg Kozjemjako vertelde maandag dat het definitieve besluit is genomen na een bezoek van een internationale delegatie van wetenschappers en activisten onder leiding van Jean-Michel Cousteau, de zoon van de wereldberoemde Franse oceaanonderzoeker Jacques Cousteau. “Ons doel is ze allemaal te laten gaan”, zeiden ze in een gezamenlijke verklaring.

Leonardo DiCaprio deelde eerder op Twitter een petitie om de orka’s en witte dolfijnen vrij te laten. Pamela Anderson schreef zelfs een open brief aan president Vladimir Poetin waarin ze hem dringend om hulp vroeg.

De ontruiming van de ‘whale jail’ zal enige tijd in beslag nemen, omdat bij de orka’s en beloega’s afzonderlijk wordt bekeken of ze aan vrijlating toe zijn. “Als dieren ziek zijn, gaan we ze eerst verzorgen”, zei Cousteau.

Source link