Schenking van 100 miljoen voor herstel Notre-Dame
https://images.nrc.nl/iJaHta8W7EV4r7KXbeX6a4fCYvE=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/france-notredame24793765.jpg

François-Henri Pinault, de topman van het modeconglomeraat waar onder andere Gucci en Yves Saint Laurent onder vallen, heeft in de nacht van maandag op dinsdag aangekondigd honderd miljoen euro te zullen schenken voor het herstel van de Notre-Dame.


Teruglezen: het liveblog van de brand

Kort daarvoor had de Franse president Macron in een toespraak gezegd de beroemde kathedraal te zullen herbouwen, nadat er maandagavond een grote brand in was uitgebroken. Daarvoor wil de president een landelijke inzamelingsactie starten.

“Deze kathedraal, die zullen wij samen weer opbouwen.”

De Franse president had een langverwachte toespraak met betrekking tot de grieven van de ‘gele hesjes’ afgezegd om persoonlijk aanwezig te kunnen zijn bij de bluswerkzaamheden van de Notre-Dame.

Veel kunstwerken gered

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft gezegd dat de schade aan de Notre-Dame minder erg is dan gevreesd. Het altaar en het kruis hebben de brand overleefd. Tevens zijn veel van de beroemde kunstwerken en relikwieën die in de kerk stonden gered.

De brand, waarbij de politie geen opzet vermoedt, is nog niet volledig geblust. Er wordt gevreesd voor de glas-in-loodramen van de kathedraal. Volgens een Franse journalist ter plaatse ziet het ernaar uit dat het raam aan de noordzijde niet verwoest is.

De brandweer van Parijs kondigde aan dat torens en de struktuur van de kathedraal de brand hebben overleefd. Grote delen van het dak en de torenspits stortten in.


In beeld: De tragiek van de Notre-Dame

Jaarlijks wordt de kathedraal, die werd gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw, bezocht door dertien miljoen toeristen.

Dit bericht wordt in de loop van vannacht aangevuld met informatie over de schade van de brand.

Source link

nuno-show.nl