Snoepwinkels hebben het lastig, behalve in Amsterdam en Rotterdam | NU

Het aantal snoepwinkels is in Nederland sinds 2005 met een kwart afgenomen, meldt ABN AMRO woensdag. In Den Haag en Tilburg is zelfs sprake van een halvering, terwijl de winkels in Amsterdam en Rotterdam juist stand hielden.

De afname zou komen door de lagere suikerconsumptie van de consument, die zou komen door het negatieve beeld dat mensen van de voedingsstof hebben. De afgelopen tien jaar eet de gemiddelde consument 10 procent minder suiker.

De snoepverkopen groeiden de afgelopen vijf jaar dan ook nauwelijks. Uitzondering op die regel lijken de chocoladeverkopen: die namen de afgelopen vijf jaar juist flink toe. Volgens de onderzoekers komt dit doordat chocoladeproducenten door hun innovaties op het gebied van nieuwe ingrediënten, varianten met minder suiker, andere smaken, verpakkingen en labels zoals ‘vegan’ of ‘biologisch’.

Sectoreconoom Nadia Menkveld van ABN AMRO: “Ook ethische aspecten, zoals fairtrade en duurzaamheid, spelen voor de consument een steeds grotere rol. Chocoladeproducenten kunnen hierop inspelen door het inzichtelijk maken van de productieketen en het bieden van een eerlijke prijs, vooral aan cacaoboeren.”

Source link

nuno-show.nl