Tien jaar cel en tbs voor doodsteken medewerker tbs-kliniek Poortugaal | NU

Tien jaar cel en tbs voor doodsteken medewerker tbs-kliniek Poortugaal | NU

De 46-jarige Michel T. is woensdag veroordeeld voor het doodsteken van een medewerker van de tbs-kliniek in Poortugaal. Voor deze daad moet hij tien jaar de gevangenis in. Ook heeft hij tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.

T. verbleef op het moment van de steekpartij in tbs-kliniek de Kijvelanden. Dit was op 3 februari 2017. Het slachtoffer overleed twee dagen later in het ziekenhuis. De rechtbank Rotterdam acht T. schuldig aan doodslag.

T. heeft toegegeven de 25-jarige Arnd Otten te hebben neergestoken. De sociotherapeut werd door T. gevraagd een draadje van zijn trui af te knippen. Vlak daarop stak T. naar eigen zeggen zonder reden meerdere malen in borst en rug van Otten.

Volgens T. was zijn geweldsuitbarsting het gevolg van het snuiven van ritalin, die hij heimelijk van medepatiënten kocht. Volgens onderzoekers heeft het gebruik van ritalin geen rol van betekenis heeft gespeeld.

Zijn advocaat had in de rechtszaak tevergeefs een aanvullend onderzoek aangevraagd naar de eventuele invloed van het ADHD-medicijn.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat de man een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft. De onderzoekers schatten de kans op herhaling als hoog in, als T. niet wordt behandeld in een hoog beveiligde omgeving en medicatie krijgt.

De man verbleef in de Zuid-Hollandse tbs-kliniek vanwege een eerdere veroordeling. Hij werd in 1998 schuldig bevonden aan een poging tot doodslag. Sindsdien heeft hij zich meerdere malen gewelddadig gedragen in tbs-instellingen.

Source link