UNICEF: ‘1,6 miljoen kinderen hebben maand na cycloon Idai hulp nodig’ | NU

UNICEF: ‘1,6 miljoen kinderen hebben maand na cycloon Idai hulp nodig’ | NU

Ten minste 1,6 miljoen kinderen in Mozambique, Zimbabwe en Malawi hebben dringend hulp nodig, meldt UNICEF zondag. Het is een maand geleden dat cycloon Idai over het gebied raasde.

De hulporganisatie waarschuwt dat als afdoende gezondheidszorg, voeding, water en sanitaire voorzieningen te lang uitblijven, dat kan leiden tot uitbraken van ziekten en ondervoeding. Kinderen zijn daarvoor extra kwetsbaar volgens UNICEF.

Bovendien lopen kinderen die in overbevolkte opvangplekken verblijven risico misbruikt en uitgebuit te worden, aldus de hulporganisatie.

In Mozambique hebben een miljoen kinderen hulp nodig. In Malawi en Zimbabwe gaat het om respectievelijk 443 duizend en 130 duizend kinderen.

Als het gevolg van de cycloon zijn zeker 840 mensen overleden. Zeker 1.900 mensen raakten gewond.

Water gezakt, problemen blijven

Volgens UNICEF is het water ten gevolge van de overstromingen inmiddels gezakt in de drie getroffen landen. De eerste gezinnen kunnen daardoor terugkeren naar huis.

Desondanks blijven duizenden mensen nog in opvangkampen, omdat hun woning is verwoest of beschadigd. Ook zijn veel akkers door de cycloon verwoest, waardoor voedselgebrek ontstaat.

Vaccinaties wegens cholera-epidemie

Begin deze maand begonnen UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met het vaccineren van 900 duizend mensen in Mozambique vanwege de uitbraak van cholera. De ziekte verspreidde zich daar snel in de nasleep van cycloon Idai.

Zeker door stilstaand water en de overvolle opvanglocaties kan cholera snel om zich heen grijpen, meldde UNICEF eerder al. Daarom wordt ook voorlichting gegeven over de symptomen van de ziekte en manieren om besmetting te voorkomen.

Daarnaast hebben de humanitaire organisaties drinkwatervoorzieningen hersteld, waterzuiveringstabletten uitgedeeld en toiletgebouwen gebouwd. In Mozambique heeft UNICEF 500 duizend muskietennetten uitgedeeld om mensen te beschermen tegen malaria.

Source link