Unieke beelden van John en Yoko in bed na 50 jaar weer boven water

Unieke beelden van John en Yoko in bed na 50 jaar weer boven water
https://nos.nl/data/image/2019/03/31/540694/xxl.jpg

“Het is ‘m”, zegt wereldwijd erkend Beatles-historicus Mark Lewisohn. “De vermiste documentaire.” Lewisohn doelt op een tweede deel van een documentaire die in 1969 werd gemaakt over het bezoek van John Lennon en Yoko Ono aan Amsterdam en Wenen.

Filmploegen uit de hele wereld waren erbij: de Bed-in for peace van John en Yoko. De beroemde beelden gingen de hele wereld over. Je zou zeggen, we hebben ze allemaal wel gezien. Maar 50 jaar later is er dus toch weer uniek beeld van dat moment aan het licht gekomen.

Jan Hovers werkte in de jaren 80 bij de KRO toen daar het archief wegens ruimtegebrek werd opgeruimd. “Er werd een chemische afvalcontainer besteld en er werd geselecteerd. En alles wat men niet onmiddellijk wist van wie of wat het was dat ging die container in. Daar zat een doos tussen en daar stond met grote letters op ‘John Lennons Honeymoon, Part Two’. Ik vroeg: mag ik die meenemen? Dat was geen probleem, het ging anders toch de container in. Zodoende.”

Kijk hieronder naar een reportage van verslaggever Tonko Dop met Beatles-historicus Mark Lewisohn en Jan Hovers, de man die de film veiligstelde. En natuurlijk de verloren gewaande beelden:

Source link