Venezolaanse oppositieleider Guaidó verliest onschendbaarheid

Venezolaanse oppositieleider Guaidó verliest onschendbaarheid
https://images.nrc.nl/cCQiWn4ftlmMnwvaJlvvG25siXg=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/guaido-epa.jpg

De parlementaire onschendbaarheid van oppositieleider Juan Guaidó is opgeheven door de omstreden grondwetgevende vergadering van Venezuela. Guaidó, die door zo’n vijftig landen wordt erkend als interim-president, is hierdoor niet langer ontheven van strafrechtelijke vervolging en kan voortaan door de autoriteiten worden aangehouden. Dat meldt persbureau Reuters woensdagochtend.

De 545 leden tellende grondwetgevende vergadering (Asamblea Nacional Constituyente) moet de Venezolaanse grondwet gaan herschrijven en is zeer discutabel. De oppositie boycotte de verkiezing ervan, waardoor de vergadering op de hand is van Maduro en zijn Socialistische Partij.

Met het opheffen van zijn immuniteit kan het Venezolaanse hooggerechtshof verder gaan met een rechtszaak tegen Guaidó. “Hiermee wordt formeel de voortzetting van het proces geautoriseerd”, zegt Diosdado Cabello, voorzitter van de grondwetgevende vergadering en tevens vicepresident van de Socialistische Partij. Het hooggerechtshof staat net als de grondwetgevende vergadering achter Maduro.

‘Consequenties aanvaarden’

Guaidó heeft gelaten op het besluit gereageerd. “We gaan onze verantwoordelijkheid niet uit de weg”, zei hij tegen verslaggevers in hoofdstad Caracas. “Ze dachten dat dit gemakkelijk zou zijn. Maar dat zal het niet zijn. Als ze hiermee door willen gaan, dan zullen ze de consequenties moeten aanvaarden.”

Guaidó wordt door onder meer de Verenigde Staten en het Europees Parlement erkend als interim-president. Ook Nederland erkent Guaidó. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton waarschuwde eerder dat er ernstige gevolgen zullen zijn wanneer iemand Guaidó iets aan zou doen.

Ondertussen verkeert het Zuid-Amerikaanse land nog altijd in een humanitaire crisis. Er is te weinig voedsel en medicijnen voor de bevolking. Eind maart werd bekend dat het Rode Kruis als eerste buitenlandse organisatie noodhulp mag gaan leveren aan Venezuela.

Source link