Venezuela ontneemt oppositieleider Guaidó politieke onschendbaarheid | NU

Venezuela ontneemt oppositieleider Guaidó politieke onschendbaarheid | NU

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó geniet niet langer politieke onschendbaarheid en kan door de autoriteiten worden aangehouden en aangeklaagd.

De grondwetgevende vergadering van het land heft zijn immuniteit op nadat het hooggerechtshof daarom had gevraagd. De voorzitter van de grondwetgevende vergadering maakte het besluit dinsdag bekend in hoofdstad Caracas.

De zelfbenoemde interim-president, tevens voorzitter van de Nationale Assemblee, genoot als parlementariër politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek.

Gauidó zelf erkent zowel de grondwetgevende vergadering als het hooggerechtshof niet, omdat hij vindt dat de instanties niet onafhankelijk en objectief zijn. Daardoor zouden beide instanties het recht niet hebben hem zijn immuniteit te ontnemen.

De oppositieleider, die de steun heeft van verschillende buitenlandse mogendheden, heeft zich ontwikkeld tot de grootste tegenstander van zittend president Nicolás Maduro.

Zowel de rechterlijke macht als grondwetgevende vergadering staan nog achter Maduro. De Verenigde Staten hebben meermaals gedreigd met harde maatregelen als Guaidó wordt gearresteerd of iets wordt aangedaan.

Source link