Verdachte aanslag Christchurch wordt verdacht van 50 keer moord

Verdachte aanslag Christchurch wordt verdacht van 50 keer moord
https://images.nrc.nl/r9hwJCdGL605yDwoSrgn8kaNPsM=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/newzealand-shooting24513939.jpg

De Australiër die verdacht wordt van de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch wordt 50 keer moord en 39 keer poging tot moord ten laste gelegd. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Vrijdag moet de man van 28, rechts-extremist Brenton Tarrant, voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Op 15 maart opende een enkele dader met een semi-automatisch wapen het vuur in twee moskeeën. Tarrant zond de schietpartij live uit via Facebook. Premier Jacinda Ardern heeft de daad een “terroristische aanval” genoemd, waardoor de verdachte mogelijk vervolgd zal worden volgens de Nieuw-Zeelandse terrorismewetgeving. Tarrant had voorafgaand aan de daad een manifest geschreven waarin hij zijn denkbeelden uiteenzette.

De zitting van vrijdag zal amper over de inhoud, maar vooral over het procesverloop gaan, heeft de rechtbank bekendgemaakt. Tarrant zal niet gevraagd worden of hij schuld bekent. Omdat hij in een zwaarbeveiligde gevangenis zit, zal hij ook niet fysiek aanwezig zijn maar via een videoverbinding. De politie sloot niet uit dat de aanklacht tegen hem nog verder uitgebreid zal worden.

Maatregelen

De aanslag was voor de regering van Nieuw-Zeeland reden om de wapenwetgeving aan te scherpen. Aanvalswapens vergelijkbaar met het type dat gebruikt is voor de schietpartijen worden verder aan banden gelegd.

Het Australische parlement nam donderdag een wet aan waarmee bestuurders van sociale media bestraft kunnen worden als ze te weinig doen tegen streams van gewelddadigheden, zoals deze aanslagen. Vorige week kondigde Facebook al aan wit-nationalistische berichten en andere content actiever te verwijderen.

Source link