Verkoop aan Boekhoorn drukt Hema diep in het rood

Verkoop aan Boekhoorn drukt Hema diep in het rood
https://images.nrc.nl/Cm38eybRX7O6ryPR5J1rRvWL_5I=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1004ecohemajpg.jpg

Winkelketen Hema sluit zijn periode onder de Britse eigenaar Lion Capital af met een nettoverlies van 232,9 miljoen euro. Dat verlies is vrijwel helemaal het gevolg van een eenmalige afwaardering die voortvloeit uit de verkoop, meldt het bedrijf woensdag in zijn jaarcijfers. Zonder die tegenvaller bedroeg het nettoverlies 6,6 miljoen euro, tegen 30,9 miljoen in 2017.

Wanneer een bedrijf verandert van eigenaar betaalt de koper doorgaans een extraatje voor het merk of de goede naam, bovenop de waarde van de panden, machines en voorraden. Die overwaarde komt in de boeken als zogeheten ‘goodwill’. Wordt een bedrijf met winst verkocht, dan neemt de goodwill na verkoop doorgaans toe, en andersom.

In het geval van Hema zegt de afwaardering van ruim 226 miljoen op de goodwill dus vooral iets over het bedrag waarvoor de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn het bedrijf afgelopen najaar heeft overgenomen. Die geldsom is, zo werd al aangenomen, lager dan de 1,1 miljard euro die Lion Capital in 2007 voor Hema betaalde. Hoeveel Boekhoorn precies betaalde is onduidelijk.

Bakkerijen in de verkoop

Dat Hema, zelfs zonder die eenmalige tegenvaller, nog altijd verlies lijdt, heeft te maken met de hoge financieringslasten van het bedrijf. Aan het einde van het gebroken boekjaar, begin februari, had Hema een schuld van ruim 750 miljoen euro. Hema is daardoor jaarlijks tientallen miljoenen euro’s kwijt aan rente.


Na 11 jaar zoeken vond Lion in oktober eindelijk een koper voor Hema. Lees hier de reconstructie van de verkoop

Eigenaar Boekhoorn is van plan de schuld de komende jaren fors terugdringen, liet hij weten toen hij het bedrijf in oktober overnam. In een poging daartoe heeft Hema nu zijn bakkerijen in de verkoop gezet, werd woensdag bekend. Volgens De Telegraaf verwacht Hema zelf dat de onderdelen zo’n 100 miljoen euro opleveren.

Dit bericht wordt aangevuld.

Source link