Vier EU-lidstaten nemen bij Libië geredde migranten op

Vier EU-lidstaten nemen bij Libië geredde migranten op
https://images.nrc.nl/n6vasveBHVbldYCLCGu1FY4VfQM=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/gn4-24675763-43494389img-gn4-24675763-43494389.jpg

Ruim zestig migranten die tien dagen geleden werden gered voor de kust van Libië zullen worden opgenomen door Duitsland, Frankrijk, Portugal en Luxemburg. Dat meldt de regering van Malta zaterdag.

Vorige week weigerde Malta reddingsschip Alan Kurdi toestemming om aan te meren, maar nu is het eiland een deal overeengekomen met vier mede-lidstaten van de Europese Unie. De migranten mogen aan wal komen, maar mogen niet in Malta blijven. De migranten worden zaterdag met kleine schepen aan land gebracht.

‘Kleinste EU-land’

Malta hekelt de houding van de Duitse hulporganisatie Sea Eye, die het reddingsschip bemant en het eiland om toegang verzocht. „Opnieuw werd het kleinste lid van de Europese Unie onnodig onder druk gezet om een ​​zaak op te lossen die noch zijn verantwoordelijkheid, noch zijn taak was”, schrijft de Maltese regering in een persverklaring. De regering droeg naar eigen zeggen bij aan een oplossing „om de situatie niet verder te laten verslechteren”, maar wil tegelijkertijd „duidelijk maken dat Malta deze last niet kan blijven dragen”.

Hulporganisatie Sea Eye, die met Alan Kurdi onder Duitse vlag vaart, diende de afgelopen dagen verschillende verzoeken in om aan wal te komen – niet alleen bij Malta, maar ook bij Italië. De ngo benoemde daarbij herhaaldelijk de verslechterende omstandigheden op het schip. Malta stond eerder twee migranten al toe van boord te komen vanwege gezondheidsproblemen.

Europa treedt steeds harder op tegen migranten die vanuit Noord-Afrika naar Europa proberen te komen. Eind maart besloot de EU dat de Europese militaire patrouillemissie Sophia vanaf begin deze maand geen mensen meer mag oppikken op de Middellandse Zee. In de afgelopen jaren redde de Europese militaire missie tienduizenden migranten in de Middellandse Zee.

Source link