Vliegtuigje stort neer bij vliegveld Hilversum

Vliegtuigje stort neer bij vliegveld Hilversum
https://images.nrc.nl/iRMPpbdfl9Bmmb40J4CEuqiU9Ro=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0804binvliegtuig1jpg.jpg

Bij het vliegveld van Hilversum is maandag een eenmotorig vliegtuigje neergestort. In het toestel zaten twee inzittenden, zij zijn volgens de brandweer „goed aanspreekbaar”. Over de aard van eventuele verwondingen is nog niets bekend, ook over de toedracht is nog weinig duidelijk.

Het vliegtuig hangt op tien meter hoogte in een boom. Hoe het daar precies terecht is gekomen, wordt nog onderzocht. Twee brandweerlieden in de kraan hebben contact met de inzittenden, meldt een woordvoerder.

De reddingsactie wordt bemoeilijkt door licht ontvlambare brandstof die door de crash in het toestel is gelekt. Het tweetal in de cockpit zit volgens de brandweer momenteel „in de kerosine”. De politie is ter plaatse om van bovenaf foto’s te maken. Aan de hand van die foto’s wordt bepaald hoe het toestel precies in de boom ligt en hoe de inzittenden het best bevrijd kunnen worden.

‘Kleine luchtvaart relatief onveiliger’

In 2014 bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport naar buiten over het aantal ongevallen in de kleine luchtvaart. Een van de conclusies van het onderzoek was dat de kleine luchtvaart een factor tien onveiliger is dan de grote. Tussen 2005 en 2011 eindigde vier op de miljoen vluchten met kleine toestellen in een fataal ongeluk, in de grote luchtvaart ging het om vier op de tien miljoen vluchten. Een belangrijke oorzaak van de fatale crashes met kleine vliegtuigen was volgens de Onderzoeksraad de gebrekkige vliegvaardigheid van piloten. Ook schatten zij risico’s vaak verkeerd in.

Volgens RTL gaat het mogelijk om een instructeur en een leerling:

Het terrein waarop het ongeluk plaatsvond:

Source link