Voormalig Nissan-topman Ghosn opnieuw gearresteerd

Voormalig Nissan-topman Ghosn opnieuw gearresteerd
https://images.nrc.nl/2A6UkkYI05BBXfuLthOlQ7u6IHs=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-2401ecoghosn2jpg.jpg

De gewezen topman van Nissan, Carlos Ghosn, is donderdagmorgen opnieuw gearresteerd in Japan. De topman was op borgtocht vrij sinds begin vorige maand. Door de autoriteiten zouden nieuwe aanklachten tegen hem zijn ingebracht, vanwege onrechtmatige betalingen aan een autodealer in Oman.


Lees ook: Ik ben ten onrechte beschuldigd

Het Japanse televisiekanaal NHK meldt dat de ex-topman op donderdagochtend vroeg in zijn woning in Tokio is opgehaald voor ondervragingen omdat hij werd verdacht van vertrouwensbreuk. Hierop volgde zijn aanhouding, zijn vierde arrestatie sinds vorig jaar november.

De Openbaar Aanklager in Tokio heeft bekendgemaakt dat de verdenking draait om een betaling van vijf miljoen dollar aan een derde partij in het buitenland. Eerder meldde Japanse media dat het om een hoger bedrag zou gaan en om een autodealer in Oman. Een deel van het geld zou gebruikt zijn om voor een privéjacht van Ghosn te betalen. De verdediging heeft verklaard dat de betalingen legitiem geweest zijn en dat de aankoop van het jacht niets met Nissan te maken gehad heeft.

Geen internet

Voordat Ghosn op 6 maart werd vrijgelaten op een borgtocht die gelijkstond aan bijna acht miljoen euro, zat hij 108 dagen vast. De gewezen topman moest voldoen aan een aantal strenge voorwaarden. Hij mocht geen internet gebruiken, het land niet verlaten en moest akkoord gaan dat een camera constant op zijn voordeur gericht staat.

Gisteren kondigde Ghosn via zijn twitteraccount aan dat hij op 11 april een persconferentie zou geven, waarin hij de “waarheid” zou vertellen over zijn situatie. In reactie op de nieuwe arrestatie gaf Ghosn via een Amerikaanse woordvoerder te kennen dat dit volgens hem een poging is om hem te breken en tot stilzwijgen te dwingen.

In de eerdere aanklachten werd Ghosn ervan verdacht inkomsten te hebben verzwegen in de officiële stukken die hij bij de Japanse beurs had ingediend. Als hij aan die feiten schuldig zou worden bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar.

Source link