Voorzitter Soedanese militaire raad treedt na één dag af

Voorzitter Soedanese militaire raad treedt na één dag af
https://images.nrc.nl/AZW_BthXqDZHXreegw1nLS2zg34=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1204buiaufjpg.jpg

Een dag na zijn aantreden als voorzitter van de militaire raad in Soedan, treedt de minister van Defensie Awad Mohamed Ibn Ouf alweer af. Dit kondigde hij vrijdag aan tijdens een optreden op de staatstelevisie, aldus persbureau Reuters. Generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan neemt het voorzitterschap over.

Donderdag kondigde Ibn Ouf nog de afzetting van president Omar al-Bashir aan, waarna hij liet weten dat een militaire raad het land twee jaar zou gaan leiden. Hij beloofde dat er daarna „vrije en eerlijke” presidentsverkiezingen zouden worden gehouden. Vervolgens zond de staatstelevisie beelden uit van de beëdiging van Ibn Ouf als voorzitter van de raad.

Protesten

Eerder op de dag herhaalde luitenant-generaal Omar Zein al-Abideen namens de militaire raad de belofte dat er binnen twee jaar een burgerregering zou worden gevormd. Ook benadrukte de generaal dat de machtsovername „geen coup” was en het leger niet uit is op macht.


Lees ook: ‘De man die nu komt, is nog erger’

Al zeker drie maanden gingen betogers in Soedan de straat op om te demonstreren tegen het regime van president Bashir. Hij was al dertig jaar aan de macht. Ook na het afzetten van Bashir donderdag gingen de protesten door. De belofte van verkiezingen over twee jaar was voor de belangrijkste protestgroep in het land, de SPA, niet genoeg. Ze vrezen dat een vertrouweling van Bashir aan de macht komt waardoor echte verandering uitblijft.

Source link