Zeker acht doden door ingestorte gebouwen Rio de Janeiro
https://images.nrc.nl/bPn9oqGHtdjvU02ywiofhHChg1U=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/brazil-collapsed-buildings24756624.jpg

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn zeker acht mensen om het leven gekomen nadat vrijdag twee gebouwen waren ingestort als gevolg van overstromingen en slechte infrastructuur. Vermoedelijk loopt het dodental verder op. Zestien mensen worden nog vermist, meldt persbureau AP.

De gebouwen van vier etages stortten in door de hevige overstromingen waar Rio de Janeiro al een week last van heeft. Hulpverleners zijn nog op zoek naar overlevenden. Een woordvoerder van de brandweer zegt tegen AP dat hij hoopt nog mensen onder het puin vandaan te kunnen halen. Mogelijk zijn er een soort luchtbellen ontstaan waardoor mensen onder de ingestorte gebouwen nog kunnen ademhalen.

Rio heeft al ruim een week te maken met extreme weersomstandigheden. In sommige delen van de stad viel binnen 24 uur meer dan 31 centimeter neerslag. Dit zorgt voor grote overstromingen, waarbij eerder deze week al zeker tien mensen verdronken. Inwoners van de stad is eerder gevraagd om niet de straat op te gaan.

Militie

Het is slecht gesteld met de infrastructuur in de Braziliaanse stad. Zo is er nauwelijks een goed waterafvoersysteem in het gebied. Bovendien stonden de twee gebouwen volgens de burgemeester van de stad Marcelo Crivella niet officieel geregistreerd, waardoor er geen veiligheidscontroles werden uitgevoerd.

In de wijk waar de gebouwen stonden maakt een illegale militie de dienst uit. Deze bende bestaat uit voormalige brandweermannen, politieagenten en soldaten, die de bewoners van de wijk dwingt om voor basisvoorzieningen te betalen. Dit soort criminele bendes vormen een groot probleem in Rio de Janeiro. Ze doen aan landroof, ofwel grilagem, en bouwen en verhuren op deze grond vaak illegale woningen. Die woningen zijn vaak goedkoper dan wel geregistreerde woningen, maar voldoen vaak niet aan alle veiligheidseisen.

Source link

nuno-show.nl