Zeker negen doden na instorten gebouwen Rio de Janeiro door noodweer | NU

Zeker negen doden na instorten gebouwen Rio de Janeiro door noodweer | NU

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn zeker negen mensen omgekomen nadat twee gebouwen zijn ingestort door overstromingen. Zestien mensen worden momenteel nog vermist.

Twee gebouwen stortten vrijdag in door de hevige overstromingen in de Braziliaanse stad. De zeven overledenen zijn teruggevonden onder het puin.

Momenteel wordt er gezocht naar overlevenden. De Braziliaanse brandweer sprak uit dat de verwachting is dat er nog mensen levend onder het puin liggen. Mogelijk zouden zich luchtbellen hebben gevormd waardoor mensen onder het puin toch nog adem kunnen halen.

De ramp met de vier etages tellende gebouwen gebeurde in het district Muzema, een gebied dat zwaar getroffen is door zware regenval en plotselinge overstromingen. De meeste gebouwen in deze regio zijn illegaal gebouwd.

Eerder kwamen al zeker tien mensen in Rio de Janeiro om het leven door de zware regenval. Lokale autoriteiten riepen de noodtoestand uit. De burgemeester beschrijft de situatie als “volstrekt abnormaal”.

Reddingswerkers hadden de afgelopen dagen hun handen vol aan het bevrijden van mensen die door het noodweer vast kwamen zitten in bussen, auto’s en gebouwen.

Te veel regen leidt in bergachtig Rio snel tot noodsituaties

In het bergachtige Rio de Janeiro leidt bovenmatig veel neerslag al snel tot overstromingen. Een vrouw en haar zevenjarige kleindochter zijn overleden toen een taxi werd meegesleurd door een modderstroom.

Ook de taxichauffeur kwam daarbij om het leven. Twee andere vrouwen werden in een sloppenwijk bedolven onder een laag modder.

In januari kwamen ook al zeven mensen in Rio de Janeiro om het leven door een zware storm. Volgens burgemeester Crivella zijn ingrijpende maatregelen nodig om de miljoenenstad bestand te maken tegen dergelijk noodweer.

Source link