Zeker tien doden door noodweer Rio de Janeiro

Zeker tien doden door noodweer Rio de Janeiro
https://images.nrc.nl/XMlhjFvxfmMf3JNplgzJ3hmriwQ=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/brazil-weather-floods24675715.jpg

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn sinds maandag zeker tien doden gevallen door hevige regenbuien, meldt persbureau AP. Het noodweer begon maandagavond, inmiddels is de storm gaan liggen maar de stad verkeert volgens burgemeester Marcelo Crivella nog steeds in crisismodus. De scholen zijn gesloten en inwoners wordt afgeraden hun huis te verlaten.

Volgens bronnen van AP viel maandag in vier uur tijd zo’n 152 millimeter regen. Dat is meer dan het gemiddelde voor de hele maand april. De wijk Jardim Botânico, een populaire bestemming onder toeristen, is het zwaarst geraakt. Op beelden op sociale media is te zien hoe het water door de straten stroomt.

Twee maanden geleden kwamen ook al zes mensen om het leven door noodweer in Rio de Janeiro. Burgemeester Marcelo Crivella heeft erkend dat zijn stad niet genoeg voorbereid is op hevige stormen. In Rio zouden zo’n 200.000 putten en andere waterafvoersystemen niet naar behoren werken.

Volgens Crivella moet de nationale regering meer geld steken om burgers beter te beschermen tegen noodweer. Critici stellen echter dat de schuld bij de burgemeester zelf ligt, die onder meer te weinig zou doen tegen corruptie in zijn gelederen. Hierdoor werd onder meer de bouw van een nieuw waterafvoersysteem voor de wijk Jardim Botânico uitgesteld.

Noodweer in Jardim Botânico.

Source link