Zestien personen gedood sinds machtswisseling in Soedan | NU

Zestien personen gedood sinds machtswisseling in Soedan | NU

Zestien Soedanezen zijn doodgeschoten na de machtsovername in het Afrikaanse land. Ook zijn er twintig gewonden gevallen, aldus de politie. Zij werden geraakt door verdwaalde kogels.

In het kort

  • President Omar Al Bashir na dertig jaar afgezet
  • Macht overgenomen door leger
  • Militaire raad kondigt tweejarige transitieperiode aan
  • Demonstranten voeren actie voor burgerregering

President Omar Al Bashir werd donderdag afgezet door het Soedanese leger. Minister Awad Mohamed Ahmad Ibn Auf (Defensie) volgde hem op, maar besloot vrijdag onder grote druk van de bevolking af te treden.

Volgens de Soedanese televisie is de leider van veiligheids- en inlichtingendienst, Salah Gosh, zaterdag eveneens opgestapt.

Sinds de coup voeren honderdduizenden Soedanezen actie tegen de militaire regering, die een transitieperiode van twee jaar heeft aangekondigd. Ze zijn van plan te blijven actievoeren totdat er een tijdelijk burgerregering is gevormd. Ook zaterdag zijn mensen weer de straat opgegaan.

De demonstranten vrezen dat het leger, dat grotendeels uit aanhangers van Al Bashir bestaat, voor onbepaalde tijd aan de macht blijft. Ook zijn ze bang dat de leiding van het land toekennen aan iemand binnen de militaire raad.

De politieke chaos in Soedan volgt na bijna vier maanden aan demonstraties in het land, waarbij zeker 38 doden vielen. De acties ontstonden na een flinke stijging van de voedsel- en brandstofprijzen.


Soedanezen protesteren tegen de militaire regering. (Foto: AFP)

Al Bashir onder huisarrest geplaatst

Al Bashir was bijna dertig jaar de president van Soedan. Hij begeeft zich in de hoofdstad Khartoum onder huisarrest. Er zijn geen details bekendgemaakt over de verblijflocatie. De huidige regering meldt verder alleen dat hij op een “veilige plek” is.

Al Bashir is door het Internationaal Strafhof aangeklaagd voor zijn rol bij de genocide in de Soedanese regio Darfur. Naar schatting zijn daardoor 300.000 personen omgekomen. De politicus wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord.

Van de militaire raad is bekend dat ze de afgezette president in Soedan willen berechten en hem niet willen uitleveren aan het strafhof in Den Haag. De Soedanese aanklachten tegen Al Bashir zijn nog niet bekendgemaakt.

Source link